Dufour 375

Första båt i min serie ”Nästa båt” är en båt som jag såg första gången på Skandinavien Boat Show 2010. Det är en Dufour 375 GL, där GL står för Grand Large.

Mina önskemål för min nästa båt är:

 • 33-38 fot
 • Snygg, enkel design
 • 3 hytter
 • Dinette/lång pentry
 • Ljus inredning med mörka dynor
 • Goda förvaringsmöjligheter för kläder och personlig utrustning
 • Bra tillgänglihet på el, elektronik och motor
 • Fock och Code 1 på rulle
 • Genomtänkt däckslayout

Invändigt

Dufour 375 är i mitt tycke en snygg båt med en riktigt bra sittbrunn och salong. Den har en enkel design men som är samtidigt ombonad och känns inte för avskalat.

Förpik

Båten har en förpik där kojen är på babord istället för i mitten som är vanligast i båtar av denna storlek. En detalj som tilltalar mig är att samtliga kojbottnar hålls uppe med madrassen på plats med hjälp av små beslag. Samtliga kojbottnar är även ventilerad vilket är mycket bra. Förpiken har gott om förvaringsutrymme tack var en garderob och utrymmet under den aktre delen av kojen. Längst fram i förpiken ligger den ena vattentanken på 160l.

Salong och Pentry

Jag har en förkärlek till båtar med längsgående pentry (precis som Albin Delta) och det har Dufour 375. Sen är inte denna typ pentry bäst om det skall lagas mat till havs, men den typen segling gör vi ytterst sällan. Båten kommer inte heller att kappseglas i någon större utsträckning. Jag tycker att det är viktigt att det finns arbetsyta i en båts pentry och det har 375 helt klart. Båten har mängder av fiffiga lösningar med bland ”vinkällare” och sopsortering. Som avgränsare mellan pentry och navbord hittar vi en bänk med en gigantisk kyl under. Kylen är på 150 och är mycket lätttillgänglig.

Salongen som är till babard är ordentligt stor för en 37 fotare med ordentligt med förvaring.

Man kan diskutera om ett navbord verkligen behövs på en båt i denna storlek men det medför en logisk plats att placera el-central, VHF osv.

Akterhytt och toa

Båten har en eller två ordentliga akterhytter med gott om förvaring. Under babords akterkoj hittar vi den andra vattentanken på 200l. Toan är mycket rymlig för en 37-fotare. Väljer man en 2 hytts version får man även separat duschkabin.

På däck

Jag har bara varit ombord på båten i en mässhall vilket ger bara en del av bilden. Båten har en bra sittbrunn med ett fast bord i mitten. Jag har inte riktigt bildat mig en uppfattning om ett fast bord är bra i båt i denna storlek. Största vinsten ser jag att bordet medför möjlighet till en bra placering av en plotter.

Dubbla rattar på en 37-fotare är inte vanligt men det tilltalar mig på en cruising båt.

Summering

Jag hoppas få möjlighet att segla en Dufour 375 för att kunna bekräfta min känsla att detta skulle vara en kadidat till att bli min nästa båt.

 

1 Comment

 1. Hej, och tack för din fina hemsida. Fantastisk.

  Jag har en Dufour 325 idag och har beställt en Dufour 375.

  Tack vare dina fina bilder kan jag njuta av dessa och längta tills jag får den.

  Mina tidigare båtar har varit Maxi68, Maxi84, Maxi100, Albin Alpha, Scanmar, Dufour 325. Så 375:an blir en dröm och jag hoppas verkligen hon motsvarar förväntningarna när det gäller segling. När det gäller komfort så ser jag inga problem.

  Mvh Åke

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *