Ny elpanel del 2

Ny elpanel 3Nu är den nya elpanelen monterad men inte inkopplad. På ovan ser ni en närbild. Tittar ni längre ner ser ni en bild på var elpanelen sitter monterad. Ursprungligen fanns det en skjutlucka här som jag tror var tänkt till att kunna slänga ut sopor denna väg. Vi har aldrig använt den till sopor, så nu sätter jag igen hålet med elpanelen.

Tanken är att all strömförsörjning för all elektronik ombord skall gå via den elpanel och dess tillhörande säkringsdosa. I kopplingsdosan som är bakom elpanelen så även en del av NMEA-0183 ihopkopplingen ske.

Ny elpanel 4

Strömbrytarna skall styra:

  1. Garmin 525 Plotter
  2. Garmin GMI10 och NMEA-2000 nätverket
  3. VHF
  4. Autopiloten med tillhörande fjärr
  5. NMEA-2000 -> WIFI bryggan
  6. NMEA-0183 -> NMEA-2000 bryggan

Eldragning 2014

 

På bilden ovan syns elinstallationen i stuven i sittbrunnen på babordssida. Bilden är tagen föröver. Högst upp till höger är en kopplingsdosa med kopplingsplint för övrig el (framförallt belysning och lanternan i fören). Under den längst ut till vänster är en jordplint i sin egen kopplingsdosa. I mitten sitter den nya elpanelen med sin kopplingsplint och till höger om den den ny säkringsdosan.

Längst ner är en kopplingsplint för värmaren som skall in i en egen kopplingsdosa samt till höger om den är NMEA-2000 stammen. Stammen måste kompletteras med ytterligare 2 st t-kopplingar för att kunna koppla in VHF samt min NMEA-2000 -> NMEA-0183 brygga. Bryggan skall också sitta här någonstans.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *