Ny elpanel och huvudströmbrytare

Ett annat tidigt projekt var att ersätta den gamla elpanelen och huvudströmbrytare med lite modernare varianter. Både huvudströmbrytaren och elpanelen hade sett bättre dagar. Elpanelen hade någon form av automatsäkringar som jag tror inte längre fungerade och huvudströmbrytaren var så glapp att det var nästan omöjligt att veta i vilket läge den var i.

För att initialt göra det lite enklare så tog jag en elpanel som passade i det befintliga hålet. Tyvärr är utbudet av elpaneler rätt trist. Det verkar bara finnas två typer, bra men riktigt dyr och sen resten. Jag valde en vanlig liggande panel med glassäkringar. På lite sikt skulle jag vilja bygga en egen elpanel som anpassat efter utrymmet som finns och mina behov.

Blue Sea 5511e
Blue Sea 5511e

 

Huvudströmbrytaren däremot valde jag en som heter Blue Sea 5511e.  Den håller mycket hög kvalité. Jag gillar att den är mycket enkel, på och av, för både förbrukningbank och startbatteri. Det finns mängder att läsa på nätet om huvudströmbrytares vara eller icke vara, och om man verkligen behöver bryta startbatteriet. Men denna variant valde jag och än så länge fungerar det riktigt bra för mig.

Så här ser det ut för tillfället. Panelen sitter under lejdaren precis ovanför motorn.

2 Comments

 1. Hej, tänkte bara höra om du har g:a säkringspanelen kvar och kan tänka dig att sälja den. Vill komplettera panelen i min X-press lite och gillar ”vintige” med original-grejor.

  Fin båt ni har förresten!

  VH /johan

 2. Hej Johan

  Har tyvärr inte klar den gamla panelen. Det trista är att jag slängde den bara för ett par veckor sedan. Tyvärr, annars hade du gärna fått den.

  Kul att du försöker hålla din båt orginal!

  /Patrik

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *