Översikt el-kopplingar

IMG_4057 (Large)Så här ser det nu ut på det främre skottet i sittbrunnsstuven på min Albin Delta.

Högst upp hittar vi en Actisense NGW-1 som är en NMEA-0183 <-> NMEA-2000 brygga. Tanken är att den skall ta Logg, Lod och vind info och göra det tillgängligt för min plotter och i förlängningen till ett lokalt wifi ombord. Den strömmatas från NMEA-2000 nätverket. Den verkar funka för att jag fick upp samma djup siffra på både mitt instrument som på plottern. Blir spännande att se om resten funkar när båten ligger i vattnet och masten är uppe. Sen blir nästa test och se om plottern skickar vinddata som den tar emot vidare ut till autopiloten.

Under den röda lådan hittar vi numera en grå Raymarine låda, detta är sändaren till autopilotens fjärrkontroll. Den verkar också funka, men tyvärr verkar inte själva fjärrkontrollen funka. Mer om detta i ett annat inlägg.

Till vänster om Raymarine lådan hittar vi en kopplingsplint för belysning och lanternor.

Snett nedanför till vänster är en jordkopplingsplint. Denna plint hanterar jord för belysning och lanternor.

Till höger hittar vi den nya kopplingsdosan med strömbrytare som är till för elektroniken ombord. Till höger om den stora kopplingsdosan är säkringshållaren för elektroniken. Elektroniken har fått en ny 4mm² matning från en kopplingsplint vid batterierna.

Under jordplinten är en kopplingsdosa för värmaren.

Längst ner till höger hittar vi en ny jordplint och denna är till för att hantera jord för instrumenten inkl NMEA-0183 jord.

Det som saknas just nu är 2 ytterligare kopplings ”t” till NMEA-2000 nätverket för att kunna koppla in VHF och den externa GPS mottagaren som jag monterade förra året.

På bilden nedan så ser vi hur det ser ut när alla täcklocken är på plats. Med tanke på att det har byggts ut allt eftersom så är jag ändå rätt nöjd. Det är vissa kablar som jag så här i efterhand kunde ha dragit lite annorlunda för att få en snyggare installation, men nu är alla kopplingar skyddade och dragavlastade. Jag skall bara sätta dit några fler buntband så får det vara klart.

IMG_4063 (Large)

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *